Hiljainen eli matala-asteinen tulehdus jyllää monien kehoissa salakavalasti ja se kehittyy hitaasti vuosien kuluessa. Hiljaista tulehdusta pidetään monien sairauksien riskitekijänä. Näitä sairauksia ovat mm. sydän- ja verisuonitaudit, kakkostyypin diabetes, tietyt syövät, Alzheimerintauti ja jopa masennus.
Kuinka estää hiljaista tulehdusta
Ruokavaliolla on keskeinen osa hiljaisen tulehduksen estämisessä. Ruoan tulisi olla mahdollisimman vähän prosessoitua. Vältä eineksiä ja kokkaa itse ruokasi mahdollisimman puhtaista ja lähellä luontoa olevista raaka-aineista. Lisää ruokavalioosi mahdollisimman paljon raaka-aineita jotka vähentävät hiljaista tulehdusta ja pyri välttämään ruokia jotka edistävät hiljaista tulehdusta. Ylipaino on merkittävä tulehduksen riskitekijä, keskivartalon lihavuuden on etenkin katsottu olevan haitallista. Alkoholin käyttöä tulisi välttää, joskin laisillinen punaviiniä silloin tällöin saatta olla paikallaan, sillä punaviinin sisältämä resveratroli vähentää tulehdusta. Tärkeää on myös nukkua riittävästi, koska unenpuute lisää hiljaista tulehdusta. Myös pitkäaikaisella stressillä on vaikutusta tulehduksen kehittymiselle. Stressiä voi välttää mm. riittävällä levolla, meditaatiolla ja joogalla. Joka päivä tulisi harrastaa jonkinlaista liikuntaa. Liikunnan tulisi olla mahdollisimman monipuolista mm. aerobista harjoittelua, lihastreeniä ja venyttelyä. Liikunnan voi myös ottaa osaksi arkipäivää hyötyliikunnan avulla. Toisin sanoen jos haluaa välttää hiljaista tulehdusta täytyy pyrkiä elämään mahdollisimman terveellisesti ja pyrkiä vähentämään stressiä.

Hiljaista tulehdusta edistävät ruoka-aineet
- prosessoitu ruoka
- sokeri
- valkoinen vehnä
- tyydyttyneet rasvat
Hiljaista tulehdusta vähentävä ruoka
- rasvainen kala
- neitsytoliiviöljy
- kasvikset monessa värissä esim. tomaatti, pinaatti, paprika, porkkana ja lehtikaali
- marjat esim. puolukka, mustikka ja mustaherukka
- hedelmät
- pähkinät, mantelit ja siemenet
- mausteet esim. kurkuma, kaneli, inkivääri ja valkosipuli
- omega 3 -rasvahapot
- hapatetut tuotteet esim. jogurtti, hapankaali, kombucha

Minä itse pyrin elämään pääsääntöisesti mahdollisimman terveelliseesti. Pidän ruoanlaitosta ja siitä, että saan koota lautaselleni kauniin ruoka-annoksen, jossa on paljon värejä ja makuja. Suosin ruokavaliossani paljon kasviksia ja pyrin välttämään eineksiä. Tosin en kuitenkaan ota terveellisestä ruokavaliostani paineita ja voin välillä herkutella hyvällä omallatunnolla. Mielestäni ei ole ongelmallista silloin tällöin tapahtuva herkuttelu tai lipsuminen ruokavaliosta, kun arjessa ruokavalio ja elämäntavat ovat muilta osin kunnossa. Tuskinpa kenenkään terevyttä horjuttaa jos silloin tällöin syö hampurilaisaterian tai ottaa jälkiruoaksi kakkupalan. Joskus kuitenkin herkuttelu voi karata käsistä, tällöin saattaa tilata pizzan, syödä parin suklaapalan sijaan kokonaisen suklaalevyn ja viinilasin sijaan juoda kokonaisen viinipullon. Myös lenkille lähtö voi tuntua kaiken tämän jälkeen ylitsepääsemättömältä ja tulee jäätyä sohvalle löhöilemään lenkin sijaan. Tällöinkin pitää muistaa olla itselleen armollinen, sillä joskus tällaiset päivät voivat tehdä ihan hyvää. Kunhan vain muistaa, että näistä epäterveellisistä päivistä ei tule tapa ja muistaa palata seuraavana päivänä takaisin terveellisempiin elämäntapoihin. Itse huomaan todella nopeasti omassa jaksamisessani, jos olen lipsunut terveellisestä ruokavaliosta ja olen syönyt useamman päivän huonommin. Tieto siitä, että voi paremmin silloin kun syö terveellistä ruokaa, motivoi pysymään ja aina palaamaan takaisin terveellisempään ruokavaliooon ja elämäntapaan. Uskon kuitenkin, että jos jonkin asian kieltää itseltään täysin, tekee sitä mieli paljon enemmän ja näin tulee vaikeammaksi pysyä terveellisissä valinnoissa. Terveellisessä ruokavaliossa pysymistä helpottaa myös se kun oppii tekemään hyvistä ruoka-aineista maukasta, täyttävää ja kaunista ruokaa, tällöin harvoin edes haluaa valita epäterveellisemmän vaihtoehdon.